Nieuws

Samen bouwen aan een toegankelijke vrijetijdssector

29 mrt 2022

Bijeenkomst Leisure & Events en LFB rondom uitdagingen in vrijetijdsbesteding voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Headers/Quotes in de tekst:

  • “Niets over ons zonder ons”.
  • “Ik geef soms (te) snel op wanneer iets niet lukt om het te regelen”.
  • “Ik heb niemand waar ik mee op pad kan gaan. Iemand vragen is spannend, omdat je afgewezen kunt worden. En alleen rondlopen voelt niet fijn”.

Woensdag 23 maart vond er in het kader van de Dutch Happiness Week een workshop plaats waarin studenten en docenten van Leisure and Events van Breda University of Applied Sciences door LFB, belangenorganisatie voor en door mensen met een licht verstandelijke beperking (www.lfb.nu), meegenomen werden in de uitdagingen waar zij voor staan om deel te kunnen nemen aan vrijetijdsactiviteiten.

Ervaringsdeskundigen Agnes Dircken en Dounia Bouchikhi namen de deelnemers mee langs diverse thema’s, zoals vooroordelen ten aanzien van deze groep, maar ook problemen waar de vrijetijdssector vanuit hun ogen rekening mee moeten houden. Een beperkt budget, omgang met lastige systemen (van online ticketing tot parkplattegronden), het snel overprikkeld raken, fysieke toegankelijkheid alsmede het welkom voelen, en het ontbreken van een netwerk om samen mee op te trekken, werden met de studenten en docenten van Leisure & Events besproken. Vakkundig zetten de ervaringsdeskundigen de essentie van hun uitdagingen uiteen, waarbij samen gezocht werd naar reeds bestaande en mogelijke nieuwe insteken.

Ervaringsdeskundigen Agnes en Dounia zijn beiden opgeleid binnen Sterkplaats Goes. Bij deze Sterkplaatsen kunnen mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. Mensen met een beperking worden zo in hun kracht gezet, draaien mee bij de onderwijsinstelling en daarbuiten en worden vaardig in het inzetten van hun ervaringen voor diverse domeinen (Meer info: Hier leer je wat van: Film STERK in onderwijs. (lfb.nu)).

De bijeenkomst vond plaats vanuit de zoektocht naar verdergaande verbinding tussen LFB en Leisure & Events. Inclusief onderwijs vanuit het startpunt door en met doelgroepen met een beperking samen te bouwen aan een meer toegankelijke vrijetijdssector. De komende periode zullen meerdere bijeenkomsten plaatsvinden om samen deze weg te ontdekken. Belangrijk om juist in het domein van Leisure & Events te treden: “Want dit gaat over activiteiten die ik leuk vind en waar ik blij van word. De tijd waar ik echt zelf mag kiezen!”, aldus Dounia.

Meer weten? Neem contact op met initiatiefnemers Marco van Leeuwen (leeuwen3.m@buas.nl) en Peter Horsten (horsten.p@buas.nl).