over Dutch Happiness Week

Gelukkige mensen zijn actiever, creatiever, minder vatbaar voor ziektes, energierijker en participeren meer dan minder gelukkige mensen. Geluk is van belang op sociaal én economisch gebied. Niet voor niets heeft de VN 20 maart uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van het Geluk’ en nemen instellingen als het Sociaal Cultureel Planbureau geluk op als indicator in hun publicaties.

Achtergrond

Het initiatief ‘Geluk voor Eindhoven’, later gewijzigd in Dutch Happiness Week, is in 2014 ontstaan uit een samenwerking tussen Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen. Het initiatief heeft als doel om kennis en bewustwording rond het thema geluk te vergroten en samen met partners te werken aan projecten die geluk bevorderen.Voor Parktheater Eindhoven ligt geluk in het verlengde van haar missie om bezoekers écht te raken en binnen Fontys Hogescholen is met name binnen de Hogeschool HRM en Psychologie de ‘economie van het geluk’ een leidend thema binnen het onderwijs.

Themaweek

In 2015 is voor het eerst een themaweek rond geluk georganiseerd in Eindhoven. Een week vol lezingen, voorstellingen en workshops rond geluk. Na drie edities breidt het programma in 2018 uit naar Tilburg, een stap die past bij de ambities van de initiatiefnemers van de Dutch Happiness Week om kennis en bewustwording rond het thema geluk breed te verspreiden. De uitbreiding naar Tilburg betekent dat het programma dit jaar verspreid over beide steden zal plaats vinden.

Geluksplekken

In Tilburg en Eindhoven gingen studenten van Fontys Hogescholen op zoek naar geluksplekken. In Eindhoven deden ze dat samen met Parktheater Eindhoven, in Tilburg werd de samenwerking gezocht met Tilburg Marketing. In beide steden werden de studenten begeleid door de Belgische geluksambassadeur en schrijver van het World Book of Happiness, Leo Bormans.

In Eindhoven nomineerden inwoners 2015 en 2016 honderden geluksplekken in hun stad. De 25 meest bijzondere plekken, werden gebundeld in een boek dat bij de VVV en op de meeste geluksplekken wordt verkocht. Bezoekers kunnen er aan de hand van tips werken aan hun eigen geluk en dat van anderen.

In Tilburg werd in 2018 gestart met de zoektocht naar geluksplekken. Omdat in Tilburg (bijna) alles om het getal 13 draait, werden hier evenzoveel plekken in kaart gebracht. Ook hier zijn de plekken samengebracht in een boekje dat van inwoners bezoekers en van bezoekers inwoners maakt. De geluksplekken in Eindhoven en Tilburg dragen in belangrijke mate ook bij aan het programma van de Dutch Happiness Week.

Naast Eindhoven en Tilburg zijn in Nederland ook geluksplekken te vinden in Roerdalen en Schagen.

Partner of sponsor worden? Mail dan naar info@dutchhappinessweek.nl voor meer informatie.