Nieuws

Dutch Happiness Week 2023 | 18-26 maart 2023 | Eindhoven-Tilburg

16 feb 2023

Fontys Hogeschool en Parktheater Eindhoven organiseren van zaterdag 18 tot en met zondag 26
maart de Dutch Happiness Week (DHW). Op verschillende locaties in Eindhoven en Tilburg worden
er voorstellingen, colleges, dialogen en workshops aangeboden die passen binnen het thema
geluk en verbinding.
Dutch Happiness Week (DHW) is een jaarlijkse themaweek rondom de internationale dag van het geluk (20 maart). DHW is een initiatief van Fontys Hogeschool en Parktheater Eindhoven. De week biedt organisaties, bedrijven en individuen een podium voor activiteiten of projecten die bijdragen aan de kennis over geluk (bijvoorbeeld lezingen, masterclasses en workshops) en activiteiten en projecten die actief en gericht bijdragen aan een gelukkigere samenleving (brede welvaart). Ook activiteiten, zoals workshops, die gericht zijn op persoonlijk geluk in werk en leven staan op het programma.

Thema geluk en verbinding
Een mens is een sociaal wezen, verbinding met anderen is essentieel voor onze gezondheid. Als je je verbonden voelt met anderen voel je je veilig en door de extra aanmaak van het gelukshormoon oxytocyne gelukkiger. Tijdens de coronapandemie hebben wij allemaal verbinding gemist. De organisatoren van de Dutch Happiness Week (DHW) – Parktheater Eindhoven en Fontys Hogeschool- prijzen zich gelukkig dat er zonder beperkingen weer een fantastische week georganiseerd kan worden. Tijdens de Dutch Happiness Week 2023 bieden zij een podium aan initiatieven waarin de verbinding met elkaar centraal staat. De initiatieven waar wij we energie van krijgen en waar we als individu en als samenleving gelukkig van worden. Parktheater Eindhoven, Fontys Hogeschool en vele anderen treffen de voorbereidingen voor een mooi programma op diverse locaties in Tilburg en Eindhoven.

Voorstelling in het Parktheater rondom leefbaarheid en gelukkig zijn
Het Parktheater in Eindhoven biedt programmering aan die sterk verbonden is aan onderwerpen rondom leefbaarheid en gelukkig zijn. Bij de voorstelling ‘Monumentaal’ over identiteit en afkomst is de bi-culturele veertiger Sadettin K. zich heel bewust van wat hij wil doorgeven van zijn ouders aan zijn kinderen en dat in een wereld die aan alle kanten wankelt en onder druk staat. Humor, empathie en ontroering, het komt hier allemaal samen. De voorstelling ‘Dear beloved Friend’ van Studio Dries Verhoeven zal onze blik op onszelf, op Europa en onze relatie tot Afrika beïnvloeden. Daarentegen staat ‘EXIT’ van Piet van Dycke meer stil bij het onderweg zijn – wat als je altijd ‘onderweg’ bent en nooit ergens kan thuiskomen? Is die warme plek waar je altijd welkom bent niet juist de plek die jouw geluk heel sterk beïnvloedt. Teun Toebes heeft van het belang van een fijn thuis zelfs zijn levensdoel gemaakt en vertelt hier in zijn show ‘VerpleegThuis’ alles over.

Fontys Masterclass mentale gezondheid met Israël van Dorsten
Israël van Dorsten (29) is een van de negen kinderen van Ruinerwold. In 2019 werd zijn verhaal wereldnieuws toen hij de Drentse boerderij ontvluchtte en in een café om hulp vroeg. Drie jaar later schreef hij de bestseller Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold. Presentator Marcel van Herpen gaat tijdens de derde Fontys Masterclass in het Parktheater in Eindhoven in gesprek met Israël over zijn boek en over mentale gezondheid.

Talkshow Geluk bij TU Eindhoven
In de theatrale talkshow Geluk zoomen Lucas De Man en een team van muzikanten, filmmakers, schrijvers en onderzoekers in op onze heel nabije toekomst. De drang naar eeuwig geluk lijkt eigen aan onze generatie. Is er binnenkort nog plaats voor het volledige spectrum aan menselijke emoties? Het wordt een duizelingwekkende ervaring langs de toekomst van Geluk.

Tilburgs geluk
Hoewel de Dutch Happiness Week in Eindhoven is ontstaan, wordt er ook in Tilburg een flink portie extra geluk verspreid tijdens deze week. Ook hier staat verbinding centraal. Zo kan men gezamenlijk gaan tuinieren tijdens een kruidenwandeling bij Groeituin 013, kan er aangesloten worden bij Yoga in Concert waarbij de les wordt ondersteund door live muziek en wordt er bij zorgcentrum Zonnehof een bijzondere creatieve bewegingsles gegeven. Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten
organiseren een geluksgala in Club Smederij en filosoferen over geluk met Studium Generale kan bij Tilburg University. Daarnaast worden er ook bijzondere programma’s voorbereid bij de Pont, Factorium, The Boilrs Hub en nog veel meer organisaties.

Kijk voor het volledige programma en het reserveren van kaarten op de website van Dutch Happiness Week: https://dutchhappinessweek.nl/

Noot voor de redactie: voor meer informatie over Dutch Happiness Week kunt u contact opnemen met Nicolette Koot, projectmanager Fontys Hogeschool, tel. 0612441668 of n.koot@fontys.nl