Workshop Brown Eyes Blue Eyes is een indringende beproefde methode om discriminatie te ervaren. De bruinogige hebben de macht over de blauwogigen, die hier een groene kraag om hebben. De vrouw in het zwart is de coach Seydâ Buurman-Kutsal. © Juan Vrijdag / DCI Media
Deelnemer workshop Brown Eyes, Blue Eyes: ‘Iedereen moét ervaren hoe het is om uitgesloten te worden’
EINDHOVEN – ,,Ik wil mijn kinderen beter kunnen uitleggen hoe het voelt als je gediscrimineerd wordt.” Met die insteek doet Marion Ouwens uit Vught mee aan de workshop Brown Eyes, Blue Eyes. ,,We weten allemaal dat het bestaat, maar hoe voelt het nu precies?”
Anita Vliegenberg 21-03-22, 21:34
Stichting Ik Wil en het Parktheater organiseren de workshop niet geheel toevallig op de Internationale Dag tegen Racisme. Coach Seydâ Buurman-Kutsal wil de deelnemers laten ervaren hoe het is om uitgesloten te worden en hoe ze daarop reageren.
Het is een gemêleerd gezelschap dat deelneemt. Dertig mensen, waarvan iets meer vrouwen dan mannen, jong, oud, licht, donker, dik dun, klein en groot. De meesten vinden het spannend en ook wel een beetje eng. Niemand weet wat er gaat gebeuren. De 18-jarige Cüneyt is student en wil een beter inzicht krijgen hoe discriminatie en racisme in de praktijk te werk gaat. Hij is Turks, maar ziet er naar eigen zeggen Nederlands uit. Zijn vrienden moeten vaker dan hij hun ID laten zien. Ouwens werkt bij het Parktheater en ziet wel wat er gaat gebeuren. Er is ook een agent onder de deelnemers. Hem wordt verzocht zijn uniform uit te doen en zijn wapen af te geven, anders mag hij niet meedoen. Hij verlaat de groep.
Het begint. We nemen de proef op de som en sluiten aan in de rij. De deelnemers worden geselecteerd op bruine ogen en blauwe ogen. De blauwogigen worden veel strenger aangepakt. ,,Schrijf je naam op. Nog een keer, is niet te lezen”, commandeert Seydâ Kutsal. Van de zenuwen krijg ik de dop niet van de stift. Met natte oksels moet ik mee met de bewaking naar het kamertje van de blauwe-ogen-groep, waar iedereen zich afvraagt wat ons te wachten staat. Gelukkig word ik wegens ‘goed gedrag’ eruit gepikt en mag naar de bruinogige groep. Daar worden mensen met respect behandeld en verteld dat zij de blauwogige moeten opvoeden, omdat ze dommer, langzamer, a-socialer zijn. Een strenge, meelijwekkende blik richting mij
Oekraïeners worden als blauwogigen ontvangen. Heel anders dan bijvoorbeeld Syrische en Afghaanse vluchtelingen.
Marjon Ouwens, Deelnemer aan workshop Brown Eyes, Blue Eyes
Iedereen weet dat het een workshop is, maar Kutsal brengt het zo overtuigend dat je haar gelooft. Eerst is iedereen nog wat lacherig, maar langzaam merk je dat discriminatie en racisme voor de groep ‘normaal’ wordt. Afgesproken wordt dat de bruine groep macht heeft en dat ook moet gebruiken.
Iedereen moet dit ervaren
Als blauwogige heeft Ouwens ervaren hoe het is om minderwaardig behandeld te worden. ,,Het was heel heftig. Om er achter te komen dat wij zo met donkere mensen omgaan. Je ziet het nu heel duidelijk met de Oekraïense vluchtelingen. Zij worden als blauwogigen ontvangen. Heel anders dan bijvoorbeeld Syrische en Afghaanse vluchtelingen. We vergeten dat we allemaal mensen zijn. Ik wil deze ervaring aan mijn kinderen overbrengen.”
Ouwens vindt dat iedereen in een publieke functie de workshop zou moeten volgen. Sterker nog: iedereen móet dit ervaren.
De workshop Brown Eyes, Blue Eyes is onderdeel van de Dutch Happiness Week. De week duurt van 19 tot 27 maart. Er is een druk programma met elke dag verschillende activiteiten. Een greep uit het aanbod in Eindhoven:
Dinsdag 22 maart: Tegenlicht MeetUp 040: Future Food in Bibliotheek Witte Dame.
Woensdag 23 maart: Dubbelbloed #2 – Danstheater AYA in Parktheater, Wandeling door Philips Fruittuin.
Donderdag 24 maart: Gelukslunch in Wijkcentrum ’t Bellefort, Masterclass Loiza Lamers in Parktheater.
Vrijdag 25 maart: Rondetafelgesprek in het Parktheater over het geluk & Europa.
Zaterdag 26 maart: Workshop zeilbootje maken voor kinderen en Happiness Lounge in bibliotheek Witte Dame.
Zondag 27 maart: Lezing over burn-outs in bibliotheek Witte Dame.
Elke dag is er een expo over poëzie op het Lichtplein en een fietstocht van Lunet.
Op dutchhappinessweek.nl staat het hele programma met de juiste tijden.