Nieuws

Geluk in Breda krijgt een onlinepodium tijdens de Dutch Happiness Week

11 mrt 2021

Geluk haal je vaak uit kleine dingen. Het leven met corona heeft dat nog duidelijker gemaakt. Een ommetje maken, een andere helpen, samen zijn; het draagt allemaal bij aan een gelukkiger leven. Tijdens de Dutch Happiness Week (DHW) draait alles om geluk en Breda doet dit jaar voor het eerst mee.

Pas in december is besloten dat Breda definitief aanhaakt bij de Dutch Happiness Week, waarvan de oorsprong in Eindhoven ligt. Ger Pepels en Peter van der Aalst van de afdeling Leisure en Events van Breda University of Applies sciences (BUas) zijn enthousiast.

,,Dit is de tijd om af te stappen van bepaalde vaste waarden en de ommekeer te maken naar meer inclusiviteit en een duurzamere samenleving”, zegt Pepels. ,,Deze themaweek vormt onder meer het podium voor prachtige initiatieven die vaak al bestaan, maar nog niet zo bekend zijn.”

Meer mensen bereiken

Corona maakte het lange tijd onzeker of de DHW dit jaar zou doorgaan. Hoewel de meeste activiteiten vanwege de beperkingen online zullen zijn, zijn Van der Aalst en Pepels blij dat het evenement er komt van 13 tot en met 21 maart. Van der Aalst: ,,Er is online genoeg te bedenken om de week waardig mee in te vullen. Je kunt er zelfs meer mensen mee bereiken.”

Vanaf het moment dat het licht op groen stond, zijn de docenten samen met een aantal studenten organisaties in Breda gaan benaderen om mee te doen. Pepels: ,,Denk aan de GGZ, Surplus, maar ook Blind Walls Gallery.”

En BUas zelf doet onder meer mee met FieldLab, het project dat momenteel onderzoekt hoe evenementen straks weer kunnen doorgaan. Van der Aalst: ,,Er is ontzettend veel belangstelling voor die proefevenementen. We hopen dat we tijdens de DHW bijvoorbeeld iets kunnen met de terrassen in Breda. De behoefte is groot.”

Workshops en lezingen

Het complete programma is inmiddels zo goed als klaar. Wat vaststaat wordt op de website gepubliceerd. Inmiddels staan er al volop workshops en lezingen op over tal van onderwerpen, maar ook een dagelijkse radiouitzending vanuit BUas.

Pepels: ,,We zijn nog bezig een aantal initiatieven in wijken te enthousiasmeren. Denk aan de Quiet Community, waarbij het gaat om het in beeld brengen van armoedevraagstukken. Maar ook bewonersinitiatieven in wijken als Hoge Vugt en Doornbos-Linie, die de kwaliteit van leven voor bewoners daar verbeteren.”

E-sports event

De docenten hopen dat het nog lukt een E-sport-event op te tuigen in Breda, waarbij verschillende wijken het tegen elkaar mogen opnemen. ,,We willen de stad samenbrengen.”