Nieuws

Dutch Happiness Week: online inspiratie van 13 tot en met 22 maart

25 feb 2021

Dutch Happiness Week (DHW) vindt dit jaar in verband met de coronamaatregelen vooral online en via radio plaats. Van 13 tot en met 22 maart biedt DHW een gevarieerd programma vol lezingen, voorstellingen en workshops vanuit verschillende locaties in Eindhoven, Tilburg, Breda en zelfs internationaal. De website van DHW vormt de toegang tot de verschillende onderdelen. De themaweek rond geluk wordt georganiseerd door Fontys, Parktheater Eindhoven en, dit jaar voor het eerst, Breda University of Applied Science.

DHW besteedt aandacht aan thema’s die het geluk van mensen beïnvloeden. Bijvoorbeeld duurzaamheid, inclusiviteit, onderwijs, welzijn en werkgeluk. Deze cruciale thema’s zijn door de Verenigde Naties ook ondergebracht in de Sustainable Development Goals 2030.

Online mee op reis
Dit jaar is er vanwege de coronacrisis vooral ook aandacht voor het welzijn van (jonge) mensen. Zij kunnen bijvoorbeeld online meegenieten van voorstellingen die hen even uit de sleur van alledag halen. Zo neemt avonturier en theatermaker Tjerk Ridder het publiek mee op de wandeltocht die hij samen met zijn ezel Lodewijk maakte van Parijs naar Groningen over het bekende Martinuspad. Drie maanden lang moest hij iedere dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel. Hij ontmoette daardoor spontaan vele mensen én vooral ook zichzelf. Hij ervoer wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij werd geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens en de drang naar controle en bezit.

Of fiets met Eric Mijnster over La Route des Grandes Alpes: een route van 650 kilometer van het Meer van Genève, over 14 bergpassen, naar de Middellandse Zee. Eric fietste de route in één ruk, zonder te slapen. Vervolgens verkocht hij al zijn spullen, zegde hij de huur van zijn appartement op en besloot hij voor onbepaalde tijd in een bus te gaan wonen. Flow is de ervaring van ‘in het moment zijn’ en door in een bus te wonen geeft hij zich over aan ‘in het moment leven’. Maar wat gebeurt er met een mens als hij niets meer heeft? En als hij niets meer hoeft?

Vanuit Breda draagt GGZ Breburg via John Jongejan bij met gedichten en verhalen en biedt Fameus twee workshops aan waarin gewerkt wordt aan en vanuit lichtpuntjes in het leven.

Onderwijs
Vanuit kennisinstellingen zijn bijdragen van zowel studenten als professionals te verwachten. Natuurlijk ook over onderwijs zelf. Voor iedereen die in het onderwijs werkt of het onderwijs een warm hart toedraagt biedt de DHW online de primeur van de nieuwe lezing van pedagoog en onderwijskundige Marcel van Herpen: ‘Werk voor de reünie!’ In deze lezing kijkt Marcel voorbij de coronacrisis naar de echte problemen in het onderwijs. Hoe kan onderwijs ook echt bijdragen aan het geluk van kinderen? Wanneer ben je nu echt een goede leraar? En hoe maken we het onderwijs, ondanks het lerarentekort en andere problemen, toekomstbestendig? En dat allemaal vanuit die ene vraag: hoe willen we dat de leerlingen van nu over twintig jaar op de reünie praten over hun schooltijd?

Cultuur
Tijdens corona zijn er harde klappen uitgedeeld; het culturele veld weet en voelt dit als geen ander.  Veronique Kilian gaat hierover in een open gesprek met theaterdirecteur/beweegstrateeg Giel Pastoor op World Happiness Day. Blind Walls Gallery in Breda bieden wandelingen aan langs de indrukwekkende muurschilderingen in de stad.

Internationaal
Door de SDG-verbindingen van onze gemeenschappelijke netwerken gaat de Dutch Happiness Week dit jaar zelfs de grens over, ook hiervoor adviseren wij vooral heel goed het programma en de social mediakanalen te blijven volgen. Zo is te ervaren hoe internationale kinderen geluk ervaren in coronatijd of online op de eerste rang zitten van een internationaal ‘juweeltje’. Ook workshops uit Indonesië behoren tot de mogelijkheden

Dutch Happiness Week wordt georganiseerd door Fontys, Parktheater Eindhoven en Breda University of Applied Sciences in samenwerking met tal van andere partijen die allemaal een inhoudelijke bijdrage aan de week leveren. Zie voor een compleet overzicht van deelnemende bedrijven en organisaties de website van de Dutch Happiness Week: www.dutchhappinessweek.nl