Nieuws

BLOG n.a.v. de Faalcast: Wie fouten durft te maken, is gelukkiger!

28 apr 2021

Fouten maken, het is zo menselijk. Waarom merk ik dan dat iedereen – vrienden, collega’s, maar zeker ook ikzelf, zo hard is voor zichzelf en het zo moeilijk vindt om toe te geven dat ze een fout zijn begaan? Ik loop hier wekelijks tegen aan, ik ben bang om fouten te maken, vaak hard voor mezelf als ik een fout heb gemaakt en kan het maar moeilijk accepteren. Ik ben, en met mij velen, een perfectionist.

Terwijl ik mijzelf oriënteer op de website van Dutch Happiness Week, kom ik ineens deze Faalcast tegen. Falen, fouten maken, wat heeft dat met geluk te maken? De titel beweert dat mensen die fouten durven te maken, gelukkiger zijn. Ja, ja, denk ik. Ik word duidelijk getriggerd en open daarom de activiteit. Hoe kan fouten maken een mens gelukkiger maken?

Vanuit deze interesse meld ik mij aan voor de activiteit. Deze Faalcast: Wie fouten durft te maken, is gelukkiger! is een activiteit in de vorm van een podcast die 28 minuten duurt. De sprekers zijn erg enthousiast, dit werkt aanstekelijk. Ik vind het fijn om naar te luisteren. Er wordt aan het begin kort verteld wat mij te wachten staat, fijn! Ik voel me voorbereid en mijn aandacht is volledig gereserveerd voor de sprekers. Ik word meegenomen in eerlijke verhalen van ondernemers en professionals. Zij vertellen eerlijk over hun zakelijke missers en professionele fouten. Stoer! Denk ik. Bewonderingswaardig ook! En ik relateer tijdens het luisteren de verhalen direct aan mijn eigen leven. Hoe zou ik dit kunnen toepassen? Waar vind ik raakvlakken?  De ondernemers en professionals vertellen hoe ze met deze fouten zijn omgegaan en wat deze fouten hen hebben gebracht. Dit inspireert mij en laat mij beseffen dat fouten maken menselijk is en dat voor alles, ten alle tijden een oplossing te vinden is.

Na de podcast voel ik mijzelf lichter, energieker en – goed gedaan Dutch Happiness Week – gelukkiger! Het gevoel dat fouten maken menselijk is en dat overal altijd een oplossing voor te vinden is, houd ik nog een paar dagen na het zien van de podcast vast. Vooral op mijn werk heb ik een aantal besef momenten, zoals ‘oh ja, het is niet erg om alles niet in één keer goed te doen!’ en ‘het kan altijd erger!’.

Mocht het weer mogelijk zijn om Dutch Happiness Week fysiek te organiseren in de toekomst, dan zal ik zeker opnieuw deelnemen!

Marijke Frederiks, Social Innovator