Nieuws

BLOG n.a.v. de DHW-activiteit ‘Blij, afvalvrij?!’

17 mei 2021

Een van de activiteiten die ik heb gevolgd tijdens Dutch Happiness Week online 2021, is de activiteit ‘Blij, afvalvrij?!’. Mijn interesse werd gewekt bij het zien van deze activiteit omdat ik het grote afvalprobleem erg belangrijk vindt. Zelf probeer ik in mijn dagelijks leven ook mijn steentje bij te dragen aan de oplossing van het probleem. Ik neem bijvoorbeeld mijn eigen verpakkingen (tasjes, bakjes) mee naar de markt, i.p.v. gebruik te maken van de wegwerpverpakkingen van de verkopers. Daarnaast lever ik bijna wekelijks mijn gebruikte eierdozen in bij de kaasboer bij mij in de buurt, zodat deze weer hergebruikt kunnen worden.

Dus, voldoende raakvlakken om deel te nemen aan deze activiteit. De inschrijving ging mij erg gemakkelijk af en ik kreeg via de mail een uitnodiging om de activiteit bij te wonen. De foto van de spreker in de uitnodiging vond ik erg leuk en maakte mij enthousiast.

Aan het begin van sessie stelde de spreker zich voor met daarbij ook weer de foto uit de uitnodiging. Grappig, deze herkenning. Het was een vriendelijke spreker die duidelijk uitlegde en vertelde wat er ging gebeuren. Wat ik erg prettig vond, is dat er tijdens de sessie veel interactie was tussen de spreker en het publiek. Wij als publiek werden uitgenodigd gebruik te maken van de chatfunctie in Teams. Ook werden we aangemoedigd om tijdens de sessie de emoticons (zoals duimpje, hartje) te gebruiken, geinig, deze vorm van interactie. Achteraf was het voor ons als publiek mogelijk om vragen te stellen.

De spreker liet tijdens de sessie een filmpje zien van een strand in Colombia waar zij op vakantie was geweest en ontzettend veel zwerfafval was tegengekomen. Ik schrok hier ontzettend van en het geeft mij een machteloos en kwaad gevoel, dit zullen velen vast herkennen. Gelukkig heb ik tijdens deze sessie veel tips gekregen die ik zelf in de toekomst kan gebruiken, zodat ik nog meer afval kan verminderen. Het was fijn om concrete tips en handvatten aangereikt te krijgen, dit zorgde ervoor dat het machteloze gevoel wegebde. Aan de slag!

(Ik ben zeker van plan om nog eens deel te nemen aan Dutch Happiness Week, hopelijk in real life! Maar, mijn advies zou zeker zijn om het online aspect erin te houden, om een breder publiek te trekken uit andere steden.)

Marijke Frederiks, Social Innovator