Ja! Je kunt je brein beïnvloeden! Maar hoe pak je dat aan in de huidige tijd? Hoe zorgen we ervoor dat we (juist) in deze tijd ons hoofd koel houden? Je brein in balans?
Piekeren, doemdenken, zwartkijken… wie kent de gedachte valkuilen niet?
Ons brein is gericht op gevaar, het ziet altijd eerst het negatieve van een situatie of gebeurtenis. Dit is vanuit de evolutie zo ontwikkeld. In de oertijd (denk aan: jagen, overleven) moest het brein zich voorbereiden op gevaar, te allen tijde! Als oermens was het belangrijk direct te kunnen handelen. Gelukkig is dit iets wat in de huidige tijd niet meer altijd hoeft, maar waar ons brein ons in dagelijkse situaties nog mee voor de gek houdt.
Deze lezing gaat over de werking van je brein. De bewustwording die dit oplevert geeft handvatten om beren op de weg te tackelen, en stelt je in staat om dat te doen waar je het meeste plezier in ervaart. Doordat ons brein vaak eerst gevaar ziet, gaan we namelijk vele mooie kansen uit te weg. De lezing over je brein geeft een eerste aanzet tot inzichten over hoe dat komt, en wat er aan te doen is.
De beren op de weg zijn concreter dan ooit. De Corona crisis is nog altijd actueel en houdt ons allen in de greep. Dat heeft voor ieder een andere uitwerking. De één maakt zich dagelijks zorgen, de ander heeft er geen last van. Ieder van ons gaat op een andere manier om met deze situatie, en hoewel we misschien het liefst doorgaan met wat we aan het doen waren, kunnen we er niet meer om heen. De maatschappelijke schade begint duidelijk te worden. Veel mensen piekeren, voelen zich eenzaam en/of zijn Corona-moe. Sommigen raken in conflict met dierbaren over het wel of niet naleven van maatregelen. Het is voor ons brein niet moeilijk om zich te richten op het negatieve. Er zijn voortdurend triggers om meegesleept te worden in paniek.
Is er een manier om hier mee om te gaan? Het antwoord is JA!
Kortom; Wil je wetenschappelijke inzichten krijgen en leren hoe jij de brein kunt beïnvloeden? Wil je weten hoe je dit om kunt zetten naar bewust gedrag? Kom dan naar deze lezing!
Buro Brein³
Aukje Zegers Msc. en Drs. Wendy de Ruiter zijn samen met Noortje Lenders Msc. eigenaar van Buro Brein³ en alle drie al jaren als gedragswetenschappers werkzaam binnen de jeugdhulpverlening. Zij hebben elk eigen specialisaties en competenties wat hun een unieke combinatie van 3 maakt. Zij geven lezingen, trainingen en workshops over bewustwording en betekenis geven aan je gedachten door gebruik te maken van de Kracht van je Brein. Buro Brein³ werkt vanuit een uniek, zelfontwikkeld model waarin theorie en praktijk samenkomen. Bijzonder aan deze insteek is dat de strategieën vanuit wetenschap vertaald worden naar de praktijk. De insteek vanuit gezondheidsideologie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en literatuur, onder andere vanuit de positieve psychologie.