Over Dutch Happiness Week

Gelukkige mensen zijn actiever, creatiever, minder vatbaar voor ziektes, energierijker en participeren meer dan minder gelukkige mensen. Geluk is van belang op sociaal én economisch gebied. Niet voor niets heeft de VN 20 maart uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van het Geluk’ en nemen instellingen als het Sociaal Cultureel Planbureau geluk op als indicator in hun publicaties.

Achtergrond

Het initiatief ‘Geluk voor Eindhoven’, later gewijzigd in Dutch Happiness Week, is in 2014 ontstaan uit een samenwerking tussen Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen. Het initiatief heeft als doel om kennis en bewustwording rond het thema geluk te vergroten en samen met partners te werken aan projecten die geluk bevorderen.

Voor Parktheater Eindhoven ligt geluk in het verlengde van haar missie om bezoekers écht te raken en binnen Fontys Hogescholen is met name binnen de Hogeschool HRM en Psychologie de ‘economie van het geluk’ een leidend thema binnen het onderwijs.

Themaweek

In 2015 is voor het eerst een themaweek rond geluk georganiseerd in Eindhoven. Een week vol lezingen, voorstellingen en workshops rond geluk. Na drie edities breidt het programma in 2018 uit naar Tilburg, een stap die past bij de ambities van de initiatiefnemers van de Dutch Happiness Week om kennis en bewustwording rond het thema geluk breed te verspreiden. De uitbreiding naar Tilburg betekent dat het programma dit jaar verspreid over beide steden zal plaats vinden.

Geluksplekken

In 2014 is, samen met de Belgische geluksambassadeur en schrijver van het World Book of Happiness Leo Bormans gestart met een zoektocht naar geluksplekken in Eindhoven. Samen met studenten van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie zijn in 2015 en 2016 25 bijzondere plekken in de stad voorzien van het predikaat ‘Geluksplek’.

Op deze plekken, die samen een bijzondere afspiegeling van Eindhoven vormen, kunnen bezoekers kleine oefeningen en opdrachten uitvoeren die hun persoonlijk geluk bevorderen. De 25 plekken zijn verzameld in een boekje dat tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar is bij het VVV-kantoor en op de verschillende geluksplekken. Het boekje is ook verkrijgbaar in het Engels.

De organisaties achter de plekken vormen inmiddels een netwerk van organisaties die met elkaar bekijken of ze door middel van projecten elkaar en het geluk in de stad kunnen versterken.

In 2018 zal Leo Bormans samen met Tilburgse studenten van Fontys op zoek gaan naar Tilburgse geluksplekken.

Logo Fontys
Logo Parktheater