De 25 plekken van geluk.

Eindhoven is een bruisende stad. Naar aantal inwoners is het de vijfde grootste stad van Nederland. Hier wonen meer dan 220.000 mensen die, net als iedereen, proberen een beetje gelukkig te zijn. En dat lukt vrij aardig. Maar welke plek maakt hen hier nu precies zo gelukkig? En willen ze die plek ook delen met de vele bezoekers?
Op initiatief van Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen gingen studenten van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie op onderzoek uit.

Er zijn veel kleine en grote plekken die mensen gelukkig maken in deze stad. ‘De Ambassade van Geluk’ selecteerde er 25. Gun jezelf het geluk om ze te ontdekken en om op een andere manier naar de stad te kijken.

Cover boek geluksplekken Eindhoven

Bekijk hier de 25 geluksplekken van Eindhoven.

Het Lichtfabriekje achter Glas

De plek van geluk

Het Fabriekje, in het centrum van Eindhoven, waar Philips in 1891 begon, wordt nu beschermd door een glazen wand. Alsof het zelf in de vitrine staat. Het herbergt een interactieve tentoonstelling, een originele museumwinkel en een gezellig museumcafé onder het motto “een uitstap naar morgen”.

Info

Adres: Philips museum, Emmasingel 31, Eindhoven
Meer info: www.philips-museum.com

Het Droomhuisje vol Hoop

De plek van geluk

Even rust in de stad. Neem de tijd om op het bankje te gaan zitten bij het oude Spoelhuis. Dat is nu een van de kleinste musea van Nederland. Voor het humanitair project ‘Show Your Hope’ hebben honderden kunstenaars uit heel de wereld in eenzelfde ‘format’ uitgedrukt wat voor hen hoop betekent. Al die werken hangen in dit museum. Hoop is de sterkste kracht van de mens en een pijler van geluk. Het is een ‘inkijkmuseum’ omdat je meestal ook door het raam de collectie al kan bewonderen.

Info

Adres: Het Spoelhuis, Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a, Eindhoven
Meer info: www.showyourhope.net

Energy Power van Dynamo

De plek van geluk

Dynamo is een creatief platform voor jong talent: een jongerencentrum, poppodium, sportruimte, workshopruimte en school in één. Het codewoord is ‘talentontwikkeling’. Daarvoor zorgen meer dan 20 medewerkers, 50 docenten, 25 stagiairs en 300 vrijwilligers elke dag weer. Dans, muziek, kunst, cultuur, sport, nieuwe media, alles draait rond Inspireren Leren Werken (ILW).

Info

Adres: Dynamo, Catharinaplein 21, Eindhoven
Meer info: www.dynamo-eindhoven.nl

De Twinkeling van Twinkelbel

De plek van geluk

In het verhaal nemen Peter Pan en het knutselelfje Tinkelbel ons mee naar Neverland (Nooitgedachtland) waar ze zorgen voor The Lost Boys (De Verloren Jongens). Het zou het verhaal van Twinkelbel kunnen zijn. In deze kleurrijke winkel met koffiehoek werken stralende mensen met een verstandelijke beperking. Ze maken er keramiek en kaarten en andere originele cadeaus voor iedereen. Stap binnen in deze wonderlijke wereld.

Info

Adres: Winkel Twinkelbel, Kleine Berg 54, Eindhoven
Openingstijden: Ma 13:00 – 17:00 uur, Di t/m vrij 10:00 – 17.00 uur, za & zo gesloten
Meer infohttps://www.lunetzorg.nl/dagbesteding-verstandelijke-beperking/henrica-twinkelbel-eindhoven/

Het kompas voor de toekomst

De plek van geluk

De grootste, rustigste en meest inspirerende ontmoetingsplaats van de stad. Dat is de Bibliotheek. Met de motto’s ‘Ontwikkeling voor iedereen’, ‘Het Kompas voor de Toekomst’ en ‘De hele stad wordt er beter van’ zorgt de Bibliotheek voor prikkelende informatie en gezellige hoekjes. Zoek je plekje in ‘De Groene Wereld’ voor alles over geluk.

Info

Adres: De bibliotheek Eindhoven, De Witte Dame, Emmasingel 22, Eindhoven
Meer infohttp://www.bibliotheekeindhoven.nl

De zeven stroomversnellingen aan het museum

De plek van geluk

Bij de vier bankjes tussen het Stadhuis en het Van Abbe museum heb je een uniek uitzicht op de Dommel, de bruggen en het museum. De grijze leistenen waarmee het museum is bekleed komen uit Lapland. Het weer heeft invloed op de kleur van de leistenen; hun kleur verandert van zilvergrijs naar donker antraciet. Laat je betoveren. Voor het museum staat ‘Balzac’ van Rodin. Volgens sommigen het eerste echt ‘moderne’ beeldhouwwerk uit de geschiedenis. Het toont veel meer ‘de persoon’ dan enige fysieke gelijkenis.

Info

Adres: De bankjes aan de Dommel, tussen het stadhuis en het van Abbe Museum, Eindhoven (Bilderdijklaan 10, Eindhoven)

De kleine trommelaar aan de kerk

De plek van geluk

Dit is een plek met een rijke geschiedenis. Hier stond al een kerk in de 12de eeuw. Naast de ingang van de grote Catharinakerk staat De Kleine Trommelaar, een beeldje van het Catharinagilde. Waar zie je zijn trommelstokken? Het gilde bestaat al sinds de 15de eeuw. Het is een broederschap van mannen, dienstbaar aan de Eindhovense samenleving. Het is de oudste nog actieve vereniging van Eindhoven.
Wanneer voel jij je wel eens een ‘kleine trommelaar’? Wat is dan jouw boodschap? En voor wie?

Info

Adres:  Het beeldje naast de Catharinakerk, Catharinaplein, Eindhoven
Meer infowww.sintcatharinagildeeindhoven-stad.nl

De slimste vierkante kilometer van Nederland

De plek van geluk

The Strip op de High Tech Campus. De slimste km2 in Nederland met 10.000 knappe koppen uit 80 verschillende landen, werkzaam bij 145 verschillende bedrijven. In 1998 richtte Philips de High Tech Campus op voor Research & Development. Maar al in 2003 had Philips het lef om andere bedrijven toe te laten. De visie was duidelijk: oplossingen van de toekomst komen uit een samenwerking van meerdere bedrijven. Open innovatie is de drijfveer van dit kleine, slimme stukje Eindhoven. In 2011 werd Eindhoven zelfs uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Als je er rondloopt voel je dat. De plek is open voor iedereen.

Info

Adres:  High Tech Campus 1, Eindhoven
Openingstijden: ma – vrij 06:30 – 20:30 uur

De gelukkige hoeve

De plek van geluk

Op deze biologische boerderij (125 ha) krijgen koeien, kippen en varkens de ruimte om lekker rond te scharrelen. Leef mee met de boer terwijl hij zijn dieren, akkers en tuinen verzorgt. Een fraai voorbeeld van een Brabantse langgevelboerderij waarin mensen en dieren vaak samen onder één dak verbleven.

Info

Adres:  Genneper Hoeve in Genneper Parken, Tongelreeppad 1, Eindhoven

Bronnen van verbeelding

De plek van geluk

Dit stadspark werd in 1921 speciaal ontworpen om te flaneren langs de gazons met uitzicht op het water. Rustig wandelen, spelen op de weide, picknicken aan de vijver … allemaal dingen die ons oprecht gelukkig kunnen maken. Gebogen en rechte paden brengen je langs inspirerende kunstwerken, de oevers van de Dommel en zeldzame bomen (zoals zwarte berken en witte esdoorns). Dit park vormde de inspiratiebron voor de Efteling. Toen Philips hier in 1951 voor zijn zestigjarig bestaan een tijdelijke sprookjestuin van maakte, was het idee voor de Efteling geboren. De gelukstips brengen je naar drie sprookjesachtige plekken in het park.

Info

Adres:  Stadswandelpark, Looiakkers, Eindhoven / Sterrenwacht: Alberdingk Thijmlaan 3 / Parktheater: Theaterpad 1

De vliegende stenen van Pand P

De plek van geluk

De voormalige bioscoop Plaza Futura is een heerlijke ‘thuiskamer’ met vele deuren: voor de buurtbewoners, kunstenaars, kinderen, creatievellingen, nieuwsgierigen, theatermakers, rustzoekers en dromers. Zware stenen worden er plots lichter en je ziet ze zelfs vliegen.

Info

Adres:  Pand P, Leenderweg 45, Eindhoven
Openingstijden: Elke dag van elf tot elf
Meer info: www.pand-p.nl

Kapel van de zeven smarten

De plek van geluk

De kapel O.L.Vrouw van Zeven Smarten werd in 2008 door de bewoners heropgebouwd en wordt door de buurt onderhouden. Herken je de Zeven Smarten van Maria in de tegels? Riel was al in de 13de eeuw een gehucht van het dorp ‘Zesgehuchten’. Op het bankje bij de kapel lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. Mooie boerderijen onder hoge bomen, het lijkt wel een ansichtkaart.

Info

Adres:  Kapel aan Riel 14, Eindhoven

De gloeidraden van 't Bellefort

De plek van geluk

Een gloeidraad geeft warmte en licht, twee basisvoorwaarden voor geluk. Philips heeft er een heel imperium rond gebouwd. In het Philipsdorp zie je nog de oorspronkelijke huizen uit het begin van de twintigste eeuw. Duizenden vaklui kwamen hier toen dicht bij de fabriek wonen. Achter elke gevel schuilt een verhaal. In Wijkcentrum Bellefort komen al de gloeidraden uit de buurt samen. Ze geven warmte en licht.

Info

Adres:  Wijkcentrum ’t Bellefort, Iepenlaan 40, Eindhoven (op zondag gesloten)

De geluksvogels van Strijp-S

De plek van geluk

Strijp-S werd in de jaren ’70 nog ‘De Verboden Stad’ genoemd. 10.000 medewerkers van Philips mochten er alleen met een pasje in. Philips was volledig zelfvoorzienend en zorgde voor alles (‘Van zand tot klant’). Na de leegstand kennen deze terreinen sinds 2006 een explosieve groei. Honderden kleine en grote ondernemingen hebben ervoor gezorgd dat deze plek ‘het creatief en cultureel hart van
Eindhoven’ is geworden.

Info

Adres:  Strijp S, Torenallee, Eindhoven

Dromen op de bron heuvel

De plek van geluk

Dit is een historisch gebied. Tijdens de bevrijding in 1944 gooide het Britse Airfield Repair Unit hier meer dan 1650 bomkraters dicht. Omgewoelde aarde geeft blijkbaar zuurstof aan de bodem. In deze buurt herrees het nieuwe vliegveld en de wijk Meerrijk waar nu meer dan 30.000 mensen leven, wonen, werken, winkelen en zich ontspannen. Wandel langs het water en de rotspartijen door het park naar boven op de Bronheuvel.

Info

Adres:  Park Meerland (bereikbaar via parkeergarage aan de Grassavanne)

De paradijselijke boomgaard

De plek van geluk

Deze fruittuin is een uitgestrekte boomgaard aan de rand van het centrum en toch midden in het groen: 12 hectaren appel-, peren- en pruimenplezier. Dit was in 1930 een werkverschaffingsproject van Philips waardoor de arbeiders gestimuleerd werden om ook nog gezond fruit te eten. Nu lijken de moderne gebouwen opgetrokken uit oude fruitkisten. Wandel tussen de bomen en waan je even
in het paradijs. Heeft Eva zin in een verleidelijke appel?

Info

Adres:  Philips Fruittuin, Oirschotsedijk 14a, Eindhoven (via rotonde Achtseweg Zuid)
Meer info: www.philipsfruittuin.nl

De speeltuin van je dromen

De plek van geluk

Een avontuurlijke speeltuin van 7500 vierkante meter. De eerste speeltuigen kwamen in de wijk in 1922. Toen de sponsoring door Philips wegviel, raakte de speeltuin in verval. Eind vorige eeuw moest hij dicht. Een groep vrijwilligers heeft alles in het werk gesteld om de speeltuin compleet te laten renoveren. Hij wordt nu 100% door vrijwilligers gerund en er zijn altijd minstens twee toezichthouders. Ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De inkomsten uit de entreegelden worden besteed aan de speeltuin.

Info

Adres: De speeltuin Philipsdorp, Antony van Leeuwenhoeklaan, Eindhoven
Meer info: www.speeltuinphilipsdorp.nl

De plataan met een podium

De plek van geluk

De Wereldboom is een enorme plataan. Hij staat al sinds 1760 in het kasteelpark achter de Wasvenboerderij. Men doet er alles aan om hem duizend jaar oud te laten worden. Daarom werd o.a. boven de wortels een theatraal boomvlonderpodium gebouwd. Zo wil men voor boom en mens een harmonieuze “openluchtkamer” creëren waar iedereen tot rust kan komen.

Info

Adres: Groendomein Wasven, Celebeslaan 30, Eindhoven
Meer info: www.wasven.nl

Het rad van van Gogh

De plek van geluk

De dertigjarige Van Gogh woonde tussen 1883 en 1885 bij zijn ouders in Nuenen, vlakbij Eindhoven. Deze molen is in zijn werk terug te vinden. Hij is meer dan 700 jaar oud. Van Gogh schilderde hier vaak samen met zijn vrienden. Een groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de molen iedere zaterdagochtend in bedrijf is. Hij ligt in een mooi natuurgebied langs de Kleine Dommel.

Info

Adres: Collse Waternmolen, Collseweg 3-5, Eindhoven

De kameleon van de berenkuil

De plek van geluk

Dit ondergronds knooppunt van fietspaden is een groot openluchtmuseum voor graffitikunstenaars. Ze mogen er al sinds de jaren ’90 legaal hun werken aanbrengen. Een zeldzame plek en één van de grootste en bijzondere van de weinige graffiti plekken ter wereld. Ervaar de magie van de spuitbus en laat je verrassen door de kleurrijke beelden met een boodschap.

Info

Adres: Onder het kruispunt van Insulindelaan en Prof. Dorgelolaan, Eindhoven

De splinter in het park

De plek van geluk

Speelweiden, waterpartijen, een moerasvijver, kunstwerken, een paradijs van boomsoorten, kunstmatige heuvels … Al sinds 1972 is dit een uitzonderlijk park in de stad. Meer dan twintig voetbalvelden groot. Maak hier een gevarieerde wandeling, ervaar de fotogenieke doorkijkjes en geniet van de rust op de bankjes aan het water. Fiets- en wandelpaden verbinden twee woonwijken.
Met wie of wat verbindt het jou?

Info

Adres: Henri Dunantpark aan de Rode Kruislaan, Eindhoven
Meer info: www.henridunantpark.nl

De glazen wolken van de grote beek

De plek van geluk

Ga even zitten op het bankje. Het Landgoed De Grote Beek is een oase van rust in de stad. Je kunt er veel ervaren: een therapeutische tuin, een open kapel, een bewegingstuin, tweedehandskleding bij Jannie’s, een bloem- en cadeauwinkel, restaurant De Trefhove, Grand Café Het Ketelhuis en nog veel meer. Het centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg ondersteunt hier elk jaar meer dan 20.000 mensen met psychiatrische problemen. Eén op de vier mensen heeft last van psychische klachten. Sla de brug.

Info

Adres: Landgoed De Grote Beek, dr. Poletlaan 40, Eindhoven
Meer info: www.ggze.nl

Het eiland in de dommel

De plek van geluk

De Heerlijkheid Eckart was ooit een eiland in de Dommel. Het gebied is al lang bewoond. De oudste vondsten zijn 10.000 jaar oud. Op het prachtig landgoed wandel je vrij langs kasteel, koetshuis, grachten, bruggen, kasteelboerderij en herberg. Neem er rustig je tijd voor. Nu is het Landgoed een woonpark (Eckartdal) en maakt het deel uit van Lunet zorg. Samen zorgen 2500 medewerkers en 1.100 vrijwilligers ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking veilig en prettig wonen, leven en actief zijn in Zuidoost Brabant.

Info

Adres: Kasteel Eckart, Nuenenseweg 1, Eindhoven

Het amandelpark van vaartbroek

De plek van geluk

De bankjes kijken uit op de Bokkentuin, een kleine kinderboerderij die deel uitmaakt van het grote Amandelpark met bloemen en speeltuigen. Dit is een wijk die opgebouwd is in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het park werd opnieuw aangelegd in 2007. Wandel even door het park en door aangename straten met namen die verwijzen naar appels, vijgen, dadels en abrikozen.

Info

Adres: Het amandelpark in Vaartbroek, Mirabellaan 41, Eindhoven

Het kruispunt van werelden

De plek van geluk

Dit is een dorp in de stad. De straat en de markt vormden al in 1900 de ruggengraat van het dorp Woensel. Dankzij de recente renovatie bleef dit kleinschalig, dynamisch karakter op maat van mensen behouden.

Info

Adres: Kruisstraat, Eindhoven (Kruising van de Woenselse Markt en de Kruisstraat)