Mariëlle van Aart-Coppes van Magical Daydream is de eerste officiële ‘smilecurator’ van Eindhoven. In deze rol heeft ze de Smilefactor in de straten van Eindhoven gebracht.

Het begon met “Droge humor” – regen geactiveerde graffiti op het trottoir van verschillende locaties in Eindhoven, gevolgd door “Yarn Bomb”- de ultieme “urban knitting” decoratie van de Bergstraat. Mariëlle van Aart-Coppes organiseerde ook een brainstormavond met Eindhovenaars die wilden bijdragen aan het project.
Op dit moment start in Eindhoven een bewustwordingscampagne van Smilefactor: dit is een oproep voor mensen met creatieve ideeën om hun buurt mooier en vrolijker te maken – ze kunnen nu kunnen ze financiële steun krijgen om deze ideeën werkelijkheid te maken.

Van Aart-Coppes vertelt dat het project Smilefactor een bijzonder project is, omdat de gemeente zich creatief en experimenteel openstelt voor het gebruik van de openbare ruimte. “Het is uitzonderlijk, de overheid richt zich meestal op meetbare, verifieerbare resultaten.
Openstaan voor creatieve ideeën die een positieve, maar misschien minder tastbare impact hebben is dapper.”

Ze gelooft in de positieve impact van kunst en koos ervoor om te werken met transformatie van de omgeving: “Ik begon met het project Random Acts of Kindness. Ik wil positieve veranderingen in de wereld teweegbrengen, maar dat kan niet voor de hele wereld, dus het lijkt me logisch om de straat op te gaan en dat lokaal te doen. Ik breng graag fantasie mee naar het echte leven, zodat het alledaagse wat levendiger wordt.”

In haar werken gebruikt ze warme, rijke kleuren – ze zorgen voor een betere stemming bij mensen, waardoor ze uiteindelijk meer glimlachen. “Als mij gevraagd wordt wat mijn favoriete kleur is, antwoord ik: regenboog!”

Geluk is het hoofdthema van het werk van Van Aart-Coppes: “Als je naar de statistieken kijkt, zijn Nederlanders best blij. We hebben veel om blij mee te zijn – basisbehoeften worden beter vervuld dan in veel andere landen. Maar we hebben nog steeds ‘de armoede van de ziel’: eenzaamheid, angst en stress van lange uren op het werk. Maar in het algemeen is Nederland een behoorlijk gelukkig land.”

Op de vraag of ze zelf gelukkig is, pauzeert ze een seconde en antwoord: “Ik denk dat ik net als iedereen ben: ik heb mijn gelukkige momenten en mijn moeilijkere tijden. Ik doe bewust mijn best om dankbaar te zijn voor wat ik heb: het land waar ik woon, mijn man en mijn familie. Ik lees veel over creativiteit en geluk.
Als ik lees wat iemand gelukkig maakt, betrek ik mezelf daar meer bij en gebruik ik het in mijn dagelijks leven. Ik heb het verlangen om te experimenteren met wat een mens gelukkig maakt.”

Tekst: Olga Koltsova
Beeld: Mariëlle van Aart-Coppes