Leo Bormans gaf op 16 maart de lezing ‘The power of happiness’. Hij vertelde over het belang van geluk en waarom mensen geluk nodig hebben. Hij liet de bezoekers inzien dat geluk vaak komt op momenten dat je met mensen omringt bent zonder dat je dit vaak door hebt. Hij liet de aanwezigen denken aan een gelukkig moment in hun leven. Vervolgens vroeg hij of er mensen om hen heen stonden.

Auteur: Nikki Swinkels

Velen gaven aan dat zij in dat gelukkige moment omringd waren door anderen. Vaak denkt men namelijk dat het geluk vinden iets is waar je alleen voor staat, maar Bormans gaf ons een andere kijk op het verhaal. Je zoekt het zelf maar je vind het vaak op momenten waarbij je omringd bent met anderen.

Ook liet hij zien dat mensen soms de negatieve kant van een verhaal of situatie zien. Hij gaf een voorbeeld aan de hand van een half gevuld glas water. Deze stond naast hem op het podium. Het glas stond voor de ervaringen in het leven. Sommigen mensen kijken naar hoe vol het glas is. Wat staat voor alles wat je bereikt en hebt meegemaakt in je leven. Andere kijken juist naar hoe leeg het glas is. Wat staat voor wat je nog niet hebt bereikt in het leven. Dit geeft een negatieve kijk op het leven. Hij wil hiermee de mensen graag laten inzien dat het beter is te kijken naar wat je wel hebt bereikt in het leven. Zo krijg je een positievere kijk op het leven en kun je vaak meer bereiken dan alleen maar te focussen op het negatieve en op wat je niet hebt.

Tijdens de lezing Bormans het publiek opdrachten. Door deze activiteiten kon het publiek als het ware de technieken zelf uitproberen en zelf inzien hoe geluk werkt. Hij leerde de mensen inzien dat zelfs het geven van een compliment iemand zijn dag al beter of zelfs gelukkiger kan maken.

Het was een leerzame lezing die je aanzet tot denken en je zelfs het gevoel geeft om alles even anders in te gaan zien. Het is natuurlijk aan de personen zelf of je er iets mee gaat doen. Maar ik denk dat deze lezing een goede eerste stap in de juiste richting is naar een beetje meer geluk.

Nikki Swinkels ondersteunde als stagiaire van de NHTV de organisatie van de Dutch Happiness Week.