Voor de bezoekers van de lezing van Alexander Kjerulf is de boodschap duidelijk, twee dingen zijn belangrijk voor geluk op het werk: resultaten en relaties. Hij sprak voor een volle zaal in het Partktheater Eindhoven in het kader van de Dutch Happiness Week. Alexander Kjerulf is een wereldwijd veelgevraagd spreker en expert op het gebied van werkgeluk.

Resultaten
Kjerulf: “Je hebt resultaten in je werk nodig, zodat je het verschil kan maken en waardering krijgt. Je moet trots kunnen zijn op je werk. Dit komt door onze behoefte om invloed te hebben op onze omgeving. Als we ergens geen invloed op hebben, doen we niks, dat voelt niet goed. Maar als we wel het verschil kunnen maken, maakt dat je blij.”

Relaties
Kjerulf: “Iedereen wil gewaardeerd worden als mens en daarvoor zijn goede relaties met collega’s, managers, klanten, etc. zeer belangrijk. Waardering op het werk is enorm belangrijk omdat we heel veel tijd doorbrengen op ons werk, meer zelfs dan met vrienden en familie. Die blijken van waardering geven je een goed gevoel.”

Geluk zit in kleine dingen
Geluk op de werkvloer zit ‘m vooral in kleine dingen. Wil je je (nog) gelukkiger voelen, dan zorgen vaak kleine dingen voor meer werkgeluk. “Praat met collega’s niet alleen over problemen en dingen die niet goed gaan. Natuurlijk, dat moet ook gebeuren. Maar benoem ook wat er goed gaat en waar je blij van wordt. Alleen al door deze zaken te benoemen neemt je geluksgevoel toe. Ook nieuwe dingen leren geeft ons een goed gevoel. En onderschat het effect van een compliment uitdelen niet: leuk om te krijgen maar ook leuk om te geven. Laten we elkaar dus meer complimenten geven.”

Tot slot legde hij aan de hand van diverse onderzoeken en literatuur de relatie tussen geluk op de werkvloer en een positief bedrijfsresultaat. “Gelukkige werknemers zijn creatiever, productiever en zorgen uiteindelijk voor tevreden en gelukkige klanten. Dat is niet alleen een aanname, diverse onderzoeken onderschrijven dit.”